Δρ. Δημήτριος Αθανασούλης

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Δρ. Δημήτριος Αθανασούλης

Ο Δημήτρης Αθανασούλης, δρ βυζαντινής αρχαιολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Université Paris I- Panthéon-Sorbonne), είναι διευθυντής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Parco Archeologico di Pompei (Πομπηία), του ΔΣ της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος και μέλος Επιστημονικών Επιτροπών και Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει διατελέσει επιμελητής αρχαιοτήτων στην Ηλεία και έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων στην Αργολίδα, Αρκαδία και Κορινθία, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εμπειρογνώμων αρχαιολόγος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων και εθνικός συντονιστής για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Έχει διευθύνει δεκάδες αρχαιολογικές έρευνες στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες (Ακροκόρινθος, Γλαρέντζα, σλαβικά κοιμητήρια Αρκαδίας, Νάξος, Νησίδες Κυκλάδων κλπ.), έχει σχεδιάσει και διευθύνει μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάδειξης μνημείων, ψηφιακών εφαρμογών και έρευνας καθώς και δεκάδες αναστηλωτικά έργα σε βυζαντινούς ναούς (Αγία Μονή Ναυπλίου, Παναγία Στείρη κλπ.), σε κάστρα της Πελοποννήσου (Χλουμούτζι, Ακρόκόρινθος, Ακροναυπλία κάστρο Λάρισα Άργους, Αγιονόρι κλπ.), και σε σημαντικά μνημεία των Κυκλάδων (Επισκοπή Σικίνου, Θεολόγος Αφικλή Νάξου, στοά Φιλίππου, Ναός Απόλλωνος και Παλαίστρα του Γρανίτη στην Δήλο κλπ.).

Επίσης έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει νέα αρχαιολογικά μουσεία (Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, Θεματικό Μουσείο Σταυροφόρων στο κάστρο Κυλλήνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου) καθώς και σημαντικές αρχαιολογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Vanity (Μύκονος, Ιταλία και Κίνα), Pompei e Santorini (Ρώμη), Θηραϊκές Τοιχογραφίες: ο Θησαυρός του Προϊστορικού Αιγαίου (Σαντορίνη) κλπ. Επίσης έχει συνδιοργανώσει διεθνείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (Δήλος: Sight, Μύκονος: The Palace at 4am, κλπ).

Εκτός από το διδακτορικό του στην ιστορία της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής, έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών και άρθρων στα πεδία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας καθώς και της πολιτισμικής διαχείρισης. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Υπότροφος της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Οξφόρδη και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Βερολίνο.

Έχει βραβευθεί δύο φορές από την Europa Nostra για την συντήρηση των εικονομαχικών τοιχογραφιών στην Αγία Κυριακή της Νάξου (2018) και την αποκατάσταση της Επισκοπής Σικίνου (2022).